Dışkı Neden Bazen Suda Yüzer Bazen Batar? Sebebini Öğrenince Geri Dönüp Bakmak İsteyeceksiniz!
Gıda artıkları, sindirilmeyen yağlar, bakteriler ve büyük oranda sudan oluşur.Dışkıların yoğunluğu ve tuvaletteki görünümü sağlığımız açısından oldukça önemlidir.
Burnunuz tıkalıysa Bu değişikliğin nedenlerini açıklamaya başlayalım.
Dışkıyı, bağırsak hareketleri sonucu vücuttan atılan herhangi bir madde olarak tanımlayabiliriz.
Dışkı olarak vücuttan atılan elementler öncelikle sindirilmemiş besinlerdir. Bu sindirilmemiş besinler genellikle Yüksek lifli gıdalardır. Aslında her bir taburemiz benzersizdir. Bunun nedeni ise gün içerisinde farklı besinler tüketmemiz ile ilgilidir.
Özellikle yağ ve lif oranı yüksek gıdalar tüketildiğinde dışkılar batmak yerine suyun üzerinde yüzmeye eğilimlidir. Çünkü yağlı ve lifli gıdalar, Büyük ölçüde şişkinlik hissi yaratır.
Özellikle IBS (irritabl bağırsak sendromu), reflü ve laktoz intoleransı Bu şişkinlik ve gaz, önceden mevcut rahatsızlıkları olanlarda çok daha fazla hissedilebilir. Yani sindirim bozuklukları ve benzeri rahatsızlıkları olan kişilerde, sağlıklı bir kişiye göre çok daha fazla yüzen dışkı görülür.
Örneğin laktoz intoleransı olan bir kişi süt ürünleri içeren bir besin tükettiğinde karın ağrısı eşliğinde kendini tuvalette bulabilir.
Bunun nedeni süt ve süt ürünlerinin Yüksek miktarda yağ ve laktoz içerir.Kişinin böyle bir intoleransı varsa ve bu tür besinleri tüketirse irritabl bağırsak sendromu tetiklenir.
Aslında dışkıların bazen batmak yerine yüzmeye eğilimli olması normaldir, ancak yüzen bir dışkı bazen altta yatan sağlık sorunlarının bir işaretiolabilir.
Dışkı sürekli su üzerinde yüzüyorsa bu durum; Gastrointestinal (mide-bağırsak) enfeksiyon, malabsorbsiyon veya pankreastaki enzimlerde hasarBu şu anlama gelebilir.
Dışkıların su üzerinde olağandışı yüzme hareketi çoğunlukla gastrointestinal enfeksiyonlardan kaynaklanır.
Mide-bağırsak enfeksiyonu olarak da bilinen mide-bağırsak enfeksiyonu, vücudun söz konusu bölgelerinde gelişen bozuklukları ifade eder. GI yolu bir gıdadır Ağızdan başlayıp anüse kadar uzanan yolculukolarak tanımlanabilir.
GI kanalının zarı; 4 katmandan oluşur: mukoza, submukoza, muskularis propria ve seroza. Mukoza en dıştaki katmandır ve gastrointestinal kanaldan geçen her gıdayla etkileşime girer. Eğer mikroplar etkileşim halindeki hücreleri enfekte ettiğindeGI enfeksiyonu oluşur.
Bu noktada enfeksiyonu getiren mikroplar da gaz oluşumuna neden olur. Bu gaz gastrointestinal sistem boyunca dolaşır ve sonunda sindirilmek üzere biriken besinler dışkıda sıkışıp kalır. Bu gaz aynı zamanda dışkı yoğunluğunu azaltaraksuyun üzerinde yüzmesine neden olur.
Gastrointestinal enfeksiyonlara ek olarak malabsorbsiyon da dışkıyı yağlı hale getirir.
Yağ oranı yüksek dışkılar genellikle gri renktedir ve su üzerinde yüzmeye eğilimlidir. Ayrıca malabsorbsiyon pankreasın işleyişinin bozulmasıPankreas insan vücudu için çok önemli bir sindirim organıdır.
Karbonhidratların, proteinlerin ve lipitlerin sindiriminden sorumludur ve aynı zamanda kan şekeri seviyelerinin dengelenmesinde de önemli bir rol oynar. Pankreas ekzokrin bezlerini başarıyla üretmeye devam edemiyor ve bu nedenle emilim yeterince sağlanamıyorsa sindirim bozulur.
Elbette bu sistemin verimli çalışamaması, emilim bozukluğuna neden olur ve dışkılar tekrar batmak yerine suda yüzer hale gelir.
Özetle yüzen dışkılar ara sıra görüldüğünde sorun teşkil etmese de, Karşılaşıldığında her zaman bazı sağlık sorunlarının işaretidir. olabilir. Protein, karbonhidrat ve lipitler açısından güçlü ve stabil bir beslenme oluşturmak, dışkının sağlıklı bir şekilde dışarı atılmasına büyük ölçüde yardımcı olur.
Dahası Arkanı dönüp dışkına bir kez bakmak ve tuvaletin sifonu çekmek Utanılacak bir şey değil. Bu noktada bilinçli olmak ve dışkınızı gözlemlemek çeşitli hastalıklardan korunmak ve daha sağlıklı bir yaşam sürmek için oldukça önemlidir.