Ekonomi

Küresel piyasalar olumsuz kalmayı sürdürüyor

ABD’de artan hazine bonosu getirilerinin yanı sıra Rusya ve Suudi Arabistan’ın gönüllü petrol üretim ve ihracat kesintilerini yıl sonuna kadar uzatacaklarını açıklamasının ardından küresel piyasalarda olumsuz bir seyir hakim olurken, Orta Vadeli Plan (OVP) Yurt içinde bugün açıklanacak olan ) yatırımcıların ilgi odağı oldu.

Dünya genelinde varlık fiyatlarını etkileyen enflasyon endişeleri bir süreliğine azalırken, büyük petrol üreticilerinin arz kısıtlamalarını yıl sonuna kadar sürdüreceklerini açıklamasının ardından ivme kazanan petrol fiyatları, enflasyon endişelerini yeniden alevlendirdi.

ABD’de artan hazine bonosu getirileri ve artan petrol fiyatlarının baskısı nedeniyle hisse senedi piyasalarında olumsuz bir seyir gözlendi.

Analistler, ekonomik verilerin dayanıklılık göstermesi ve yakın zamanda açıklanan bilgilerin yakın gelecekte faiz oranlarında değişiklik yapılmasına gerek olmadığına işaret etmesi nedeniyle ABD hazine tahvili getirilerinin yükseldiğini söyledi.

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin sözleri de yatırımcıların ilgi odağındayken, dün Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, son ekonomik verilerin Fed’e ek faiz artırımlarının gerekli olup olmadığına karar vermesi için biraz zaman tanıyacağını söyledi. Enflasyonu kontrol etmek. söylenmiş.

Waller, faiz artırımlarının sona erip gelmediğini anlamak için daha fazla veriye ihtiyaç duyduğunu belirterek, başka bir faiz artırımının ekonomiyi resesyona sokmasının pek olası olmadığını da sözlerine ekledi.

Bugün Fed’in “Bej Kitap” raporunun takip edileceğini belirten analistler, geleceğe yönelik para politikasına ilişkin olası sinyallerin varlık fiyatları üzerinde etkili olmasının beklendiğini kaydetti.

Öte yandan Suudi Arabistan, temmuz ayı prestijiyle uyguladığı günlük 1 milyon varillik gönüllü petrol üretim kesintisini yıl sonuna kadar sürdüreceğini açıklarken, Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak ise ülkesinin bu konuda kararlı olduğunu belirtti. Günlük 300 bin varil olan gönüllü petrol ihracat kesintisini yıl sonuna kadar uzattı.

Söz konusu gelişmelerin ardından dün üst üste 6’ncı gün yükseliş trendini sürdüren ve günü yüzde 1,1 yükselişle 89,8 dolardan tamamlayan Brent petrolün varil fiyatı, Kasım 2022’den bu yana en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirdi. gün yatay bir trendle devam ediyor.

Artan tahvil getirilerinin etkisiyle dolar endeksi dün yüzde 0,6 artışla 104,8 seviyesinden günü tamamlayarak 2023 Mart ayından bu yana en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirdi.

Bu gelişmelerle birlikte altının ons fiyatı yüzde 0,6 düşüşle günü 1.926,2 dolardan tamamladı ve şu anda önceki kapanışının hemen üzerinde işlem görüyor.

Dün New York Borsası’nda Dow Jones endeksi yüzde 0,56, S&P 500 endeksi yüzde 0,42, Nasdaq endeksi ise yüzde 0,08 düştü. ABD’de endeks vadeli kontratları da yeni güne olumsuz bir trendle başladı.

Avrupa borsalarında olumsuz bir seyir izlenirken, bugün İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey’nin İngiltere parlamentosunda yapacağı konuşma izlenecek.

Dün açıklanan hizmet şubesi ve bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) bilgilerinin İngiltere hariç bölge genelinde beklentilerin altında kalması ekonomik aktiviteye ilişkin endişeleri artırdı.

Euro Bölgesi’nde bileşik PMI ağustosta son 33 ayın en düşük seviyesini görerek 46,7’ye gerilerken, bölgede Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) temmuz ayında beklentiler doğrultusunda aylık bazda yüzde 0,5 geriledi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinin geleceğe yönelik politikalara ilişkin sözlü yönlendirmeleri de yatırımcıların ilgi odağı olmayı sürdürüyor.

Dün Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,34, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,34, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,20 kayıp yaşarken, İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yatay bir seyir izledi. Avrupa’da endeks vadeli kontratları yeni güne olumsuz bir trendle başladı.

Japonya dışındaki Asya pazarlarında ise olumsuz bir seyir gözlendi.

Suudi Arabistan ve Rusya’nın petrol arzına yönelik kısıtlamaları yıl sonuna kadar uzatmasıyla Asya borsalarında satış eğilimi öne çıktı.

Çin’de açıklanan verilerden ekonomik aktiviteye ilişkin olumsuz sinyaller gelmesinin ardından, petrol fiyatlarındaki artışın ekonomiyi olumsuz etkileyeceği beklentisiyle bölge genelinde risk iştahı azalmaya devam etti.

Ülke ekonomisine ilişkin endişelerin artmasıyla birlikte dolar/yuan paritesi üst üste 3. gününde yükselişini sürdürürken, yuanın değer kaybı nedeniyle parite son yılın en yüksek seviyesinde bulunuyor.

Kapanışa doğru Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,3, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,6 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,7 oranında değer kaybetti.

Yurt içinde dün yükseliş trendinde hareket eden Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,16 değer kazanarak 8.236,14 puandan tamamladı ve tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirdi.

Dün Dünya Bankası’nın Türkiye fonunu ikiye katlayarak 18 milyar dolardan 35 milyar dolara çıkarmayı değerlendirdiği haber akışı risk iştahını artırdı.

Dün yüzde 0,1 artışla 26,7799’dan kapanan Dolar/TL, bugün bankalararası piyasanın açılışında 26,8000’den işlem görüyor.

Analistler, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklayacağı OVP’nin yatırımcıların odağında olduğunu belirterek, açıklamalarda piyasalarda volatilitenin artabileceğini belirtti.

Erdoğan, dün yapılan kabine toplantısının ardından yaptığı konuşmada, “Enflasyona diz çöktüreceğimize tüm kalbimizle inanıyoruz.” dedi.

Analistler, bugün yurt içinde veri gündeminin sakin olduğunu, yurt dışında ise Almanya’da fabrika siparişleri, Euro Bölgesi’nde perakende satışlar, ABD’de dış ticaret açığı, hizmet ve bileşik PMI verilerinin yanı sıra Fed’in Bej Kitap’ının takip edileceğini belirtti. teknik bir bakış açısı. BIST 100 endeksinde 8.300 ve 8.400 puanların direnç, 8.200 ve 8.100 puanların ise destek noktası olduğunu kaydetti.

09.00 Almanya, Temmuz ayı fabrika siparişleri

12.00 Avro Bölgesi, Temmuz ayı perakende satışları

14.00 Türkiye, orta vadeli program (OVP) duyurusu

15.30 ABD Temmuz dış ticaret dengesi

16.45 ABD, Ağustos hizmet sektörü ve bileşik PMI

17.00 ABD, Ağustos ISM hizmet segmenti PMI

21.00 ABD, FED’in Bej Kitabı

haber-cilimli.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu