Ekonomi

Gelişen ülke para birimleri Trump tehdidi altında

Hafta sonu ABD’de Cumhuriyetçi partiden başkanlık için yarışan Donald Trump’a yönelik suikast girişimi doların çoğu para birimi karşısında değer kazanmasına neden oldu.

Trump’ın ikinci kez ABD Başkanı olacağına dair beklentilerin kuvvetlenmesi, korumacı politikaları nedeniyle gelişen ülke para birimleri için risk oluşturuyor.

Suikast girişimi sonrası Güney Kore wonu düşerken Tayland bahtı 8 günlük yükselişini tersine çevirdi, Malezya ringiti Ocak’ta gördüğü zirve seviyeden düşüşe geçti. Güney Afrika randı da yüzde 0,6 geriledi.

Yatırımcılar Trump’ın yeniden seçilirse ek gümrük vergilerini artırma planının enflasyonu tetiklemesini ve Fed’in kısıtlayıcı para politikasını daha fazla sürdürmesini bekliyor. Malayan Banking Döviz Stratejisti Fiona Lim “Trump’ın politikaları enflasyonist ve ABD’de uzun süre daha yüksek faiz döneminin sürmesi gelişen ülke para birimlerinin bir kez daha değer kaybına yol açabilir” değerlendirmesini yaptı.

Enflasyonist baskıların azalmasıyla başlayan faiz indirimleri gelişen ülke paralarını desteklemiş, gelişmekte olan ülkeler para birimi endeksi Nisan’daki dip seviyeden yükselişe geçerek yüzde 1,7 yükselmişti.

En büyük düşüş pesoda

Dolara karşı bugün en çok değer kaybeden para birimi ise yüzde 1’in üzerinde düşüşle Meksika pesosu oldu. Trump 2. kez Başkan seçilirse Meksika karşıtı politikalarının süreceği beklentisi bu düşüşte etkili oluyor.

Donald Trump’ın 2016 yılında Başkanlık seçimlerini kazanmasının ardından da peso sert düşüş kaydetmişti. Trump’ın o dönemki seçim vaatleri arasında göçmenleri durdurmaya yönelik olarak Meksika sınırı boyunca bir duvar inşa etmek de vardı. Para birimi peso seçim sonuçlarının açıklanmasıyla dolar karşısında yüzde 12’den fazla gerileyerek rekor düşük seviyeye inmişti.

Peso bu sene ABD’de gerçekleşecek seçimler öncesinde de en çok takip edilen para birimlerinden bir tanesi olmaya devam ediyor.

Meksika’da Haziran ayında gerçekleşen seçimler sonrası planlanan bir dizi reform, para birimi pesoda yüzde 2’nin üzerinde değer kaybına yol açmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu